Het was weer een bonte Bonte Avond

De Baviaonen zijn er weer in geslaagd om een puike Bonte Avond op de bühne te zetten met een hoge amusementswaarde. Het lukt de steeds verjongende Raad van Elf ieder jaar weer om een mooi stukje cabaret te presenteren waar Bavel zich in herkent en waarin men niet schroomt om plaatselijke ‘coryfeeën’ op de korrel te nemen. Voor het behoud van de culturele waarde in het dorp is het te hopen dat de Bonte Avond, welke dit jaar voor de 52e keer werd opgevoerd, nog lange tijd stand houdt.
 
Order, Order!!!

De Bonte Avond opende internationaal met de actuele kreten “Order…Order” van de Baviaonse John Bercow alsof we in het Britse Lagerhuis vertoefden. Maar de bezoekers hoefden niet tot de orde geroepen te worden want direct daarop brachten de Hofzangers ons terug tot de alledaagse werkelijkheid met: “Het is tijd voor de Bonte Avond show”. De onverbeterlijke Blaosaope zetten vervolgens de toon met ‘D’n Leste Baviaon’, hét moment voor de entree van Prins Baviaon XVI met zijn gevolg in De Tussenpauz. ‘Pauw en Wittevrouw’ namen ons daarna via Ons Blad TV mee in het programma ‘Hollandse Zaken’ waarbij allerlei wissewasjes in ons land maar vooral uit Bavel de revue passeerden. Opmerkelijke zaken werden met leuke woordspelingen op het publiek afgevuurd met: glasvezel in Bavel, de perikelen rond Sportpark de Roosberg, 30 jaar Hans van Steen, en de Trekkertrek van de KPJ, dit alles afgewisseld met toepasselijke zang van de Hofzangers. In de volgende act ‘De slimste mens’ olv een pseudo Philip Freriks waar een kostelijke vraag werd gelanceerd waarbij de kennis over Ulvenhout werd getoetst; helaas werd het antwoord “een grote optocht, gezellige mensen en een Raad van Elf” niet goedgekeurd door de jury. Zweefvlucht over Baviaonenland In de sketch over ‘Oma’s bibliotheek’met diverse stripfiguren, werden tal van spitse woordspelingen aaneengeregen uit de rijke vocabulaire van de spelers. Het traditionele damesnummer werd een gezellig optreden in Western sfeer en de ladies kregen het, met steun van het combo, zelfs voor elkaar om het publiek massaal te laten meeklappen. Jos en zijn mattie Twan maakten vervolgens een parachutevlucht over Baviaonenland en het Bosuilendorp en dat leidde tot kostelijke waarnemingen. De Lage Aard, hofleverancier voor de Baviaonen, de nieuw Bavelse goudkust aan de Eikberg, en de korenmolen nog steeds zonder nieuwe wieken, van alles kwam voorbij. Eén van de hoogtepunten van de avond was de conference tussen de lullo’s Arend Jan (Bram) en Diederik (Sjef) die in hoog Nederlands de draak staken over Bavelse kopstukken. “Nu de Tussenpauz gaat sluiten gaan we toch gewoon naar ’t Ginneken” stelden zij met enige ironie vast. De Hofzangers daarentegen haakten er op in met hun mooie lied ‘Hub Bavel Hub’.

Wachten op de buuts

Zoals ieder jaar was het publiek in afwachting van de buuts, altijd top-acts op de Bonte Avond. Bram voldeed helemaal aan de verwachtingen in zijn hoedanigheid als Dirk de dakloze zwerver. “Dit is mijn geluksdag, want de kliko is nog niet geleegd” zei hij genietend van de daarin aangetroffen frikandel. Zoals altijd weer een scherpe buut van deze ras tonpraoter die ‘roken maar een teer onderwerp vond’. “Als je het in het leven goed doet dan hoef je nooit meer te werken. Nou daar ben ik maar mee begonnen” bekende hij nuchter. De Blue Band hield deze avond haar reünie en dat werd een met weemoed doorspekte terugblik naar de mooie momenten in Zaal Bruininks, D’n Bonte Os en de Harten Troef. Sjef liet ons in zijn buut meegenieten bij zijn nieuwe hobby als imker. ‘Bij’ was vanzelfsprekend het toverwoord in een rasechte Bavelse buut doorspekt met kwinkslagen waarin hij bekende voortaan niet meer naar Geert Bastiaansen maar naar de Bijenkorf te gaan. Met het ‘Net Even Anders Songfestival’ brachten de ‘Toppers’ hits van toen en nu. Er was terecht applaus voor het combo en de Hofzangers waarmee deze succesvolle Bonte Avond een passend slot kreeg, maar niet nadat Prins Baviaon XVI met zijn omvangrijk gevolg het podium betrad en alle medewerkers aan deze avond onder luid applaus bedankten.